Passionsspelen i Oberammergau 2020 och Martin Luther

P.g.a. corona-viruset och dess påverkan över hela världen är Passionsspelen uppskjutna till sommaren 2022. Vi planerar att genomföra Oberammergua-resor år 2022. För mer info, kontakta Sören Magnusson (0322-667882).

Passionsspelen i Oberammergau

1633 när pesten drog fram över hela Europa gav innevånarna i den lilla byn i södra Tyskland ett löfte. När den drabbade Oberammergau samlade byns innevånare på kyrkogården och gav Gud ett löfte. Om deras by skonades från farsoten skulle de vart tionde år framföra ett spel för att beskriva Jesu sista dagar här på jorden.
Efter de givit löftet var det ingen mer som dog i pesten och allt sedan 1634 har man framfört dessa passionsspel vart tionde år, senast 2010. Hela byn är involverad på olika sätt, från skådespeleri och till allt praktiskt runt omkring. Som mest är det över 1800 personer på scenen, plus djur. Dessa spel är kända över hela världen och biljetterna säljs slut på mycket kort tid. Spelen framförs på en friluftsscen medan åskådarna sitter under tak.
Vi kombinerar passionsspelen med att besöka platser som har stor betydelse för Martin Luther och reformationen. Vi besöker Wittenberg, Eisleben, slottet Wart-burg m.m.
Dessutom stannar vi till Lützen och minneskapellet över Gustav II Adolf och ett par nätter med en heldag i Salzburg.

Dagsprogram (preliminärt)
Onsdag 13/5
Sverige – Berlin vi åker ned genom Halland och via färjan i Helsingborg fortsätter vi förbi Köpenhamn och till Gedser, där färjan till Rostock väntar. Vi stannar naturligtvis och rastar då och då. Efter ytterligare ca 20 mil är vi i Oranienburg, Hotel an der Havel Berlin, där en trerätters middag väntar på hotellet.

 Torsdag 14/5 Berlin – Erfurt Nu är vi nära Martin Luthers trakter. Efter en god frukostbuffé åker vi direkt till Wittenberg där vi tillbringar ett par timmar och tar en lunch på någon restaurang. Vi studerar kyrkporten och kyrkan där Luther spikade upp sina 95 teser den 31 oktober 1517 och startade hela reformationen. I Wittenberg finns även Martin Luthers grav, domstolsbyggnaden och mycket annat som har med reformationen att göra. En dryg timmes resa från Wittenberg finns Eisleben, Luthers födelsestad, och sedan fortsätter vi till Erfurt, där vi övernattar på H+ Hotel Erfurt. I Erfurt ligger klostret där han undervisade m.m.

 Fredag 15/5 Erfurt – Salzburg Inte långt från Erfurt ligger Eisenach, där Luther studerade och levde i frivillig fångenskap på slottet Wartburg nära Nürnberg, (staden där reformationen först genomfördes) och sedan åker vi motorvägen till Salzburg i Österrike där vi bor två nätter. Hotel ACHAT Plaza Zum Hirschen, Salzburg

 Lördag 16/5 En hel dag i Salzburg där vi kopplar av reformationen och njuter av det österrikiska gemytet och de fantastiska vyerna. Här finns utrymme för improvisationer och utflykter, allt beroende på väder och inspiration.

 Söndag 17/5 Salzburg – Oberammergau Efter frukost åker vi ca 15 mil till Oberammergau och Passionsspelen. De startar vid middagstid och håller på till ca 22.30, med paus för middag.

Logi i olika pensionat och privatrum.

Preliminärt rese-schema:
Onsdag 13 maj

Sverige – Berlin

Torsdag 14 maj
Berlin – Erfurt

Fredag 15 maj
Erfurt – Salzburg

Lördag 16 maj
Salzburg

Söndag 17 maj
Salzburg – Oberammergau

Måndag 18 maj
Oberammergau – Hannover

Tisdag 19 maj
Hannover – Sverige

Preliminärt pris: 11.900:-
I priset ingår bussresa, halvpension (frukost och middag varje dag fr.o.m. middag första dagen t.o.m. frukost sista dagen) del i dubbelrum med bad/dusch och toalett, färjor, vägskatter, samt reseledare.
Enkelrumstillägg: 2200:-

OBS! Vistelsen i Oberammergau, i samband med spelen, är lite speciell. Gruppen kan bli uppdelad på mindre hotell/pensionat. Måltider och platser till föreställningen blir tilldelade oss och Vårgårdabuss kan inte påverka detta.

Kontaktperson
Sören Magnusson
0322-66 78 82
soren@vargardabuss.se