Passionsspelen i Oberammergau 2022 och Martin Luther

Avresedatum
13/6 2022

Passionsspelen i Oberammergau

1633 när pesten drog fram över hela Europa gav innevånarna i den lilla byn i södra Tyskland ett löfte. När den drabbade Oberammergau samlade byns innevånare på kyrkogården och gav Gud ett löfte. Om deras by skonades från farsoten skulle de vart tionde år framföra ett spel för att beskriva Jesu sista dagar här på jorden.
   Efter de givit löftet var det ingen mer som dog i pesten och allt sedan 1634 har man framfört dessa passionsspel vart tionde år, senast 2010. Hela byn är involverad på olika sätt, från skådespeleri och till allt praktiskt runt omkring. Som mest är det över 1800 personer på scenen, plus djur. Dessa spel är kända över hela världen och biljetterna säljs slut på mycket kort tid. Spelen framförs på en friluftsscen medan åskådarna sitter under tak.
   Vi kombinerar passionsspelen med att besöka platser som har stor betydelse för Martin Luther och reformationen. Vi besöker Wittenberg, Eisleben, slottet Wartburg m.m.
   Eventuellt stannar vi till Lützen och minneskapellet över Gustav II Adolf och ett par nätter med en heldag i Salzburg.

Preliminärt pris: 12.500:-
I priset ingår bussresa, halvpension (frukost och middag varje dag fr.o.m. middag första dagen t.o.m. frukost sista dagen) del i dubbelrum med bad/dusch och toalett, 2-timmar stadsrundtur till fots med svensktalande lokalguide i Salzburg, färjor, vägskatter, samt reseledare.
Enkelrumstillägg: 1850:-

OBS! Vistelsen i Oberammergau, i samband med spelen, är lite speciell. Gruppen kan bli uppdelad på mindre hotell/pensionat. Måltider och platser till föreställningen blir tilldelade oss och Vårgårdabuss kan inte påverka detta.

 

 

 

Preliminärt rese-schema:

13/6 Dag 1 Sverige – Potsdam. Vi åker ned genom Halland och via färjan i Helsingborg fortsätter vi förbi Köpenhamn och till Gedser, där färjan till Rostock väntar.  Efter ytterligare ca 20 mil anländer vi till Potsdam och Mecure Hotel där en trerätters middag väntar på hotellet.
14/6 Dag 2 Potsdam – Erfurt. Efter  frukostbuffén åker vi direkt till Martin Luthers Wittenberg där vi tillbringar ett par timmar och äter lunch (ingår ej i resans pris). En dryg timmes resa från Wittenberg finns Eisleben, Luthers födelsestad.  Vi fortsätter till Erfurt, där vi övernattar på H+ Hotel Erfurt. I Erfurt ligger klostret där Martin Luther undervisade m.m.

15/6 Dag 3 Erfurt – Salzburg. Vi åker till Eisenach, där Luther studerade och levde i frivillig fångenskap på slottet Wartburg. En guidad rundtur väntar på slottet. Därefter fortsätter resan mot Salzburg och vi passerar barockstaden Nürnberg. Vi bor på Hotel Gasthof zum Kirchenwirt strax söder om Salzburg.

16/6 Dag 4 En heldag i Salzburg. Här finns utrymme för improvisationer och utflykter, allt beroende på väder och inspiration. 2-timmar stadsrundtur till fots med svensktalande lokalguide i Salzburg.

17/6 Dag 5 Salzburg – Oberammergau. Efter frukost åker vi ca 15 mil till Oberammergau och Passionsspelen. De startar vid middagstid och håller på till ca 22.30, med paus för middag.
Logi i olika pensionat och privatrum.

18/6 Dag 6 Oberammergau – Hannover.

19/6 Dag 7 Hannover – Sverige Nu åker vi via Puttgarden – Rödby och över Öresundsbron till Sverige.